Barn behöver leka och det utan sina föräldrar ibland. Fritid är viktigare än vad man tror, men trots det har många barn mer späckade scheman än sina föräldrar – och känner sig stressade. Låt barnen ha mer tid till att leka fritt – utan tvingande aktiviteter.
En psykolog som intervjuas i tidningen Café säger att barn behöver färre aktiviteter och mer fritid. Om man räknar ihop både skola, läxor att läsa samt andra fritidsaktiviteter så blir det ganska lite tid över för barn att leka på, en lektid som de verkligen behöver. Det är nämligen så att barn ofta kan ha tuffare scheman än sina föräldrar, med allt från kurser och aktiviteter som fotboll, körsång och dans. Men det är lätt att glömma att barn behöver oplanerad tid att bara leka fritt och helt bestämma vad de vill göra själva. De behöver inte vara sysselsatta hela tiden utan det är okej att vara uttråkad ibland – det hjälper till att utveckla kreativitet och egna intressen. Tips från artikeln är bland annat att:
- Låta barnens intressen styra, inte dina ambitioner för dem
- Att inte sysselsätta barnen hela tiden, vänj de med att roa sig själva
- Var med i leken ibland för att få dem att komma igång med lekandet, men styr inte
- Var delaktig i skärmtiden om du vill prata mer med dina barn på deras nivå
Att bara få leka ute på egen hand med jämnåriga är viktigare än vad man kan tro. Låt de springa runt i trädgården eller på innergården, varför inte handla studsmatta online och låta de hoppa loss under sommardagar när du själv vill ligga i hammocken och läsa en god bok?
Lek ger barn tillit till varandra
I skånska Burlöv sker en utställning/workshop just nu som handlar om att leka för att komma varandra nära och lita på varandra. Att leka gör att man närmar sig varandra naturligt samtidigt som lekfullheten ökar tillit människor emellan. Det är dessutom ett bra sätt att lära känna varandra på. Det är förskolebarn och lågstadiebarn som är med och får leka loss i utställningen och föräldrar är också välkomna att vara med och leka och våga släppa på sin vuxna sida. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel i Sydsvenskan.
I Dagens Nyheter skrivs det mer om hur nyankomna föräldrar lär sig svenska tillsammans medan deras barn leker.