Att hinna med allt du ska och måste göra kan vara ett riktigt pussel. Det berömda livspusslet ska fyllas med jobb, nöje, mat, resor, läxor och annat som både nyttigt, nödvändigt och trevligt. Samtidigt ska du hinna njuta av livet, hur ska det gå till?
De mindre roliga vardagsbestyren kan bli en riktig pina att ta sig tid att göra. Prioriteringarna hamnar ofta på allt annat än städning. Det som just nu ligger i ropet med återvinning har många tagit till sig, och tar sig tid att genomföra. En del tycker till och med att det är trevligt att ta med sig barnen till återvinningen och visa dem hur man återvinner. Men städning, rengöring och fönsterputsning kanske är saker som både du och andra bortprioriterar av olika anledningar. Just fönsterputsning kan du läsa mer om på fonsterputsning-stockholm.se/. Kanske är det så att det inte är lika lätt att få med sig barnen när man ska rengöra toaletten, eller dammsuga ett rum. Men vad kan du göra för att förenkla vardagen, och finns det möjlighet att få hjälp med sådant som är nödvändigt men inte så roligt?
Staten hjälper till
När det kommer till ”hushållsnära tjänster” så kan du faktiskt få en viss hjälp av staten. Rutavdraget inkluderar både städning, flyttjänster och olika underhåll i hemmet. Skatteverket skriver om rutavdraget och vilka regler som gäller. Men här gäller det också att du ser upp och tänker till. Det finns en del fällor du kan fastna i när det kommer till både rut- och rotavdragen. Bland annat så gäller det att du har koll på maxbeloppet. Du bör också tänka på att rut och rot hänger ihop. Den sammanlagda summan får uppgå till 50 000 kronor per år och person. En artikel i DinaPengar tar upp olika saker att tänka på när det kommer till dessa avdrag.
Varför är det så jobbigt att städa?
Att städa, diska, rengöra toaletten är i sig inget som tar särskilt lång tid. Gör du det någorlunda ofta så tar det oftast inte mer än en halvtimme till en timme att få lägenheten relativt ren. Ungefär lika lång tid som ett avsnitt i din favoritserie från din streamingtjänst. I en artikel på sverigesradio.se skriver författaren att det kan handla om den samtid vi lever i. Artikeln tar upp teorin att städning har väldigt låg status i hemmet, jämfört med bakning, inredning och matlagning. Städningen är helt enkelt inte lika ”instagram-vänlig” för att använda ett modernt ord. Det är säkert så att du inte vill visa upp en ”före-efter” bild där din ostädade lägenhet visas upp. Kanske skulle det räcka med en snygg bild efteråt, där man visar upp hur fint det blev. Du kanske kan inspirera någon annan att faktiskt ta sig den där halvtimmen och städa, för att sedan slippa den underliggande stressen som det kan medföra att inte städa. Oavsett hur du väljer att göra så är tipset att faktiskt ta dig tid och försöka njuta av städningen. Om du väljer att bortprioritera städningen så finns det hjälp att få, till en relativt billig penning. Det gäller att förenkla vardagen, då kan man fortsätta njuta av livet.